Nationale Milieudag 2019 – Transities: effectieve aanpak of modieuze illusie?

congres

Locatie
Provinciehuis Zuid-Holland
Zuid Hollandplein 1 - Den Haag
Kaart onbeschikbaar

Datum
14-05-2019

Tijd
09:00 - 17:30

Categorieën

Omschrijving

14 mei | 09:00-17:00 | Provinciehuis Zuid-Holland | Den Haag

De term transitie is inmiddels gemeengoed in milieuland, maar ontwikkelingen op dit gebied kunnen gemakkelijk ontsporen. Bovendien dreigen sommige kansrijke opties de boot juist te missen. Hoog tijd dus om de klokken gelijk te zetten. Dit gebeurt op 14 mei tijdens de Nationale Milieudag 2019 in Den Haag.

Keynote: Stefan Lechtenböhmer

Eén van de hoofdspreker is niemand anders dan prof. dr. Stefan Lechtenböhmer van het gezaghebbende Wuppertalinstituut. Hij is een van de co-auteurs van ‘Die Grosse Transformation’, een sublimatie van de kennis die deze prominente Duitse milieudenktank in de afgelopen jaren heeft opgedaan in tal van nationale en internationale onderzoeksprojecten. Het boek maakt duidelijk dat een oplossing van het klimaatprobleem samen moet gaan met een integrale aanpak die alle grondstoffen en biodiversiteit omvat. Zo niet, dan dreigt de oplossing van het ene deelprobleem het andere te verergeren. Voor wie geïnteresseerd is in een breed overzicht over de actuele duurzaamheidsdiscussie is dit een onmisbaar boek, zo luidde de conclusie van de recensent van dit boek in Tijdschrift Milieu.

Naast de lezing van prof. dr. Stefan Lechtenböhmer heeft het programma nog veel meer te bieden. Zo zal Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, haar visie op de transitie-aanpak geven en wie waarvoor aan zet is. De stand van het denken in de Nederlandse transitiewetenschap wordt geleverd door Flor Avelino, van het aan de Erasmus Universiteit verbonden instituut DRIFT. Marjolein Brasz, Amsterdam Economic Board, schetst vervolgens hoe de Metropoolregio Amsterdam met de verschillende transities omgaat en welke toekomstperspectieven zij daarin ziet.

Het plenaire programma wordt vervolgd met deelsessies over de verschillende transities. Inmiddels zijn alle deelsessies bekend, inclusief de sprekers.

Plenaire afsluiting: Insecten zien beweging, wij zien transities.

Tijdens een plenaire afsluiting wordt de balans opgemaakt door Pepik Henneman, oprichter van Meneer de Leeuw. Op 14 mei zetten wij allemaal even een transitie bril op. Vertel tijdens de dag ook aan Pepik Henneman wat jij dan ziet gebeuren dan kijken samen aan het einde van de dag welke nieuwe openingen dit biedt om in harmony te leren leven met de natuur.


Meer informatie en inschrijven

Nationale Milieudag 2019: Transities

iCal
Voeg event toe aan Google Calendar